tisdag 17 februari 2009

Parfymhelvetet

Parfym stinker! För de flesta andra kanske det doftar gott. För mig? STINKER.


Jag tål inte parfym. Bokstavligen. När jag kommer i närheten av någon som har skvätt på sig(eller ibland närmare dränkt sig i) parfym så blir jag sjuk.

Jag mår illa, det spränger i huvudet och det känns som jag kvävs i olidlig stank. När jag är ute på stan så går jag snabbt undan när jag vädrar parfym. Ibland har det hänt att jag måste flytta på mig på bussen eller på krogen. Allt för att kunna fortsätta ha en trevlig dag eller kväll.

Jag kan som sagt oftast gå undan, men tyvärr inte alltid. Speciellt när jag konfronteras med parfym i mitt eget hem. För trots att det kan vara ett socialt problem ute i samhället så ligger det största problemet i omgivningens oförstånd.

Det kan låta så här:

"Men vaddå...jag har ju inte alls tagit på mig mycket."

"Den här parfymen lukter ju inte alls starkt."

Jag märker också att de ibland blir kränkta för att jag säger till. Att de anser jag är sjåpig och inbillningssjuk. Några blir till och med öppet föruträttade. De anser nog att jag kränker in på deras mänskliga rättighet att dofta som en blomsteräng gånger hundra. Nu pratar jag även om människor som vänner och familj, som vet att jag haft den här överkänsligheten i åratal.

Men då undrar jag. Skulle det vara ok för mig att åka hem till en nötallergiker och sprida jordnötter överallt? Tvinga på någon som inte tål gluten vanligt bröd? Eller att dyka upp hemma hos en pälsallergiker med en hund i släptåg?

Smaken är som baken när det gäller vad som luktar gott. Det måste även gälla de som inte är så känsliga som jag. Varför då ta chansen att personer drar sig undan i sociala sammanhang för att de inte gillar din parfym? Den godaste doften är ändå doften av nytvättat. Så om du tycker att du inte luktar tillräckligt gott som det är. Ta en dusch!


2 kommentarer:

 1. Morrn
  Gör klart för dina "vänner" att du blir dålig av parfym, om dom inte tål det så är det inga vänner.
  Pröva.

  Ha de bra
  Hasse

  SvaraRadera
 2. Morrn

  Har du berättat för dina vänner om ditt problem med parfym?
  Tar dom illa upp så är det inga riktiga vänner.
  Du bestämmer i ditt hem.
  Vi hade liknande problem med rökning,
  vi ställde en askkopp på trappan....
  Det du opplever är bristande respekt.
  Lycka till.
  Ha de bra
  Hasse

  SvaraRadera